Tapas

Tapakset ovat ihan oma ruokakategoriansa jonka juuret tulevat Andaluciasta. 

Siitä on montaa eri versiota, mutta ”tapa” nimitys tulee siitä, että pienen ruoka-annoksen mukana tulleen juoman, yleensä sherryn tai makean viinin päällä oli kansi (tapa), jotta sinne eivät lentäisi kärpäset.

Tapakset on tehty jaettaviksi ystävien kanssa!

Tapaksista käytetään myös nimeä ”pinchos” eli ikäänkuin ”snack” tai hyppysellinen. Ración de tapas on puolestaan jo annos ja isompi kuin pincho. Useimmat tapakset ovat suupaloja jotka tulevat juoman mukana tai niitä voi erikseen tilata.

Eri puolilla Espanjaa hinnat ja annoskoot vaihtelevat, mutta yleensä tapakset ovat suht edullisia riippuen mitä tilaa. Myös tavat vaihtelevat. Madridissa terassilla tapakset ja juomat maksavat enemmän kuin sisätiloissa ja niiden  mukana tulee melkein aina vesipuollo, josta ei kuitenkaan veloiteta jos sitä ei avaa.

Traditionaaliset tapasbaarit eli ”mesónit” (majatalot) tai baarit tarjoilevat tapakset baaritiskiltä eikä pöytiä ole. Näissä paikoissa (esim. Museo del Jamón) tapakset ovat todella yksinkertaisia ja halpoja, kylkeen voi pyytää pienen oluen (caña), viinin (vino) tai sangrian. Lopuksi suu pyyhitään paperiin ja se heitetään lattialle, josta henkilökunta siivoaa kaikki paperit isolla harjalla. Tämä kummallinen ja törkyiseltä tuntuva tapa on kuitenkin hyvin hyvin vanha ja auttaa löytämään sen autenttisimman ja suosituimman tapas paikan. Lisää hyviä vinkkejä tarjoaa Lonely Planetin guide.