Paella Marinera

 Merenelävä-paella, Andalucia

paella-2

Espanjalaisten kansallisruoka merenelävä versiona. Voit tuunata tästä merenelävät pois ja laittaa tilalle mitä haluat. Tämä on ainoa liha-annos jonka osaan tehdä itse ja myös niitä harvoja kertoja kun mereneläviä syön. Tämä liittyy siihen, että olen asunut Espanjassa ja tästä ruuasta tulee yksinkertaisesti hyvä mieli.

Aivan alkuun tarvitset ison noin 30cm leveän pannun joka kestää uunin ja omaa kannen. Periaatteessa voi tehdä hellalla eikä vaadi uunia, mutta itse olen tottunut tekemään tämän näin.

Reseptistä tulee paellaa vähintään 10:lle syöjälle!

sahramia (0,5 – 1g)
hyppysellinen rosmariinia
merisuolaa
tuoretta persiljaa
noin 5dl oliiviöljyä
kasvisliemikuutio
1 lasi valkoviiniä
6 valkosipulia
1 pss
1 pss vihreitä papuja
1kg pitkäjyväistä riisiä
n.25 isohkoa rapua
30 simpukkaa (2 tlk)
1pss katkarapuja
noin 5dl vettä
1-3 valkoista sipulia
2 punaista suippopaprikaa
1tlk hyvää tomaattimurskaa tai kokonaisia tomaatteja

Laita pannu kuumalle ja kaada siihen noin 2-3dl oliiviöljyä. Älä säästele tässä ruuassa oliiviöljyä.

Kuori ravut jos tarvis, suolaa kaikki merenelävät kulhossa ja kaada kuumalle öljypannulle. Kääntele merenelävät pannussa ja ota muutaman minuutin jälkeen pois ja kaada takaisin kulhoon.

Tämän jälkeen kuulota sipuli ja valkosipuli samassa öljyssä kuin missä merenelävät olivat ja lisää tarvittaessa öljyä. Lisää sen jälkeen paprika ja persilja yhdessä sekoittaen.

Pese riisi huolellisesti ja kaada se pannulle. Kääntele riisiä öljyssä kunnes siitä tulee läpikuultavaa. Lisää herneet ja vihreät pavut sekä valkoviini.

Sekoita ja anna muhia miedommalla lämmöllä kannen kanssa. Tällä välin voit erotella merenelävistä isot ravut jotka asetellaan lopuksi paellan päälle.

Kun kosteus on haihtunut, lisätään tomaattimurska ja/tai tomaatit, katkaravut ja simpukat sekä sahrami. Ilman sahramia ei tästä tule yhtään mitään.

Tarvittaessa lisää öljyä ja hieman suolaa. Taas sekoitetaan ja lisätään noin 5dl vettä sekä kasvisliemikuutio ja annetaan kiehua. Olen joskus laittanut mukaan myös savupaprikaa.

EI sekoiteta enää!

Lopuksi asetellaan ravut päälle ja työnnetään paella kansineen 180 asteiseen uuniin noin 15-20 minuutiksi.

Annetaan vetäytyä 5min ennen syömistä ja tarjoillaan kera sitruunasiivujen.

ps. Suosittelen hankkimaan merenelävät kauppahallista ja unohtaa pakastealtaat suosiolla. Tiedätpähän mistä ostamasi asiat ovat.