Graaviporkkana

Rakkaalle ruokalapselle on kerinnyt muodostumaan jo monta nimeä:Porklax, kylmäsavuporkkana, graaviporkkana. Yhtä kaikki tämä on tämän syksyn ruokaintoilijoiden parhaimmista ideoista, myös meidän mielestä!

Kyseessä on siis omaan suuhun erityisen hyvin maistuva Graaviporkkana, joka yllättävää kyllä maistuu melkein ihan graavilohelta! Ja vaikkei maku nyt ihan juuri sama olisikaan, ajaa tämä mainio tuote tosipaikan tullen täsmälleen saman asian kuin graavi-tai kylmäsavulohi.

Netti on täynnä erilaisia reseptejä, itse tartuin ensimmäiseen Googlen tarjoamaan vaihtoehtoon Maikin mokomin- blogin reseptistä.

Porkkanasavulohen ohje Olives for Dinner
Porkkana-kylmäsavulohi
3–4 porkkanaa
5 dl karkeaa merisuolaa (määrä riippuu uunivuoan koosta)
1 rkl rypsiöljyä
2 tl nestesavua
1 tl valkoviinietikkaa

Kuumenna uuni 190’C. Pese porkkanat mutta älä kuori niitä. Levitä uunivuokaan suolaa niin paljon, että sen pohja on kokonaan suolan peitossa (noin 2 ½ dl). Aseta porkkanat suolapedin päälle ja kaada niiden päälle suolaa niin paljon, että ne peittyvät kokonaan suolan alle. Laita uuniin 1 ½ tunniksi.

Ota porkkanat uunista ja kumoa uunivuoan sisältö tyhjälle uunipellille. Irrota porkkanat suolakuoresta. Kun porkkanat ovat vähän jäähtyneet, raaputa niiden kuori pois veitsellä. Leikkaa porkkanat pituussuunnassa ohuiksi (n. 3–4 mm) suikaleiksi mandoliinileikkurilla, juustohöylällä tai terävällä veitsellä. Laita porkkanasuikaleet suljettavaan rasiaan. Sekoita öljy, viinietikka ja nestesavu ja kaada ne porkkanasuikaleiden päälle. Sekoita huolellisesti. Sulje rasia kannella ja laita jääkaappiin. Anna marinoitua 1–2 vuorokautta.

15398922_10154331914352858_704939915_o

Suolaa kuluu yllättävän paljon porkkanoiden peittelyyn, mutta se kannattaa silti tehdä huolella ettei porkkanat näivety tai pala uunissa. Itse emme lähikaupasta löytäneet täytettä savuaromivarastoille, joten luovuutta piti käyttää. Testiin lähti Santa Marian American BBQ sauce ”Smokey Hickory”,  joka ajaa asiansa aivan juuri mainiosti!

15387368_10154331914307858_912861162_o

Porkkanoiden siivuttaminen on ehkä valmistusprosessin  hankalin osuus. Mandoliinileikkurin puuttuessa on turvauduttava vanhaan, jo parhaat päivänsä nähneeseen juustohöylään sekä terävään puukkoon. Onneksi maku korvaa esteettiset puutteet.